Google Website Translator Gadget

Industrial Series

Industrial Series
Tuneladora en Montcada i Reixac

Human Figure Series (2016 et seq.)

Human Figure Series (2016 et seq.)
Marina

Helleborus in Black Series

divendres, 24 de febrer del 2012

Nus en un febrer fred
Nudes in a cold February

Hi ha moments que treballes i sents que fas el que has de fer, que segueixes el teu camí, que el camí no te l'indica ningú però que deu ser segurament aquest.

Danielle, febrer 2012
Aquestes són les dues primeres figures de febrer, dues fites més del camí. Enmig del fred d'aquest febrer, Danielle y Valentina, envoltades d'estufes, han posat serenament per a nosaltres.

Danielle, detall.
Valentina, febrer 2012
Valentina, detall


dissabte, 18 de febrer del 2012

Fàbriques al naixement del Besós
Factories in Besós start

M'ha costat penjar aquesta aquarel·la. L'he retocada tres o quatre vegades... tota ella és com una negociació entre el sol i els núvols, entre la transparència i l'opacitat, entre la geometria i la taca borrosa, entre el color i la grisor... Aquí va, finalment.

El naixement del Besós (Gener, 2012)

El lloc és exactament el naixement del Besós, l'aiguabarreig del Congost a l'esquerra i el Mogent a la dreta. El Besós és un riu que es relaciona amb fàbriques des del seu mateix naixement. La fàbrica és la Purac Bioquímica, al Polígon industrial Riera Marsà de Montmeló. Ja havia intentat el tema abans
Aquesta vegada ho vaig fer des de dalt del pont en obres.

Pintant des del pont en obres

Per no deixar-la sola col·loco altres treballs més antics de fàbriques de la vora del Besós. Uns tres-cents metres riu avall hi ha la Farmhispania. Aquest imatge -la part trasera de la fàbrica- ja resulta històrica perquè la via del tren va dins d'un túnel o "soterrada" just a partir d'aquest punt en direcció nord .

Dibuix de la Farmhispania (desembre 2008)
Primeres taques in situ (desembre 2008)
 
La primera part la vaig fer en viu al nadal del 2008, pel matí, just abans dels compromisos familiars. La vaig acabar al gener. Algú em va dir que li agradava més la versió inacabada... (coses de l'aquarel·la)

La Farmhispania, acabada (gener 2009)
La situació actual de la zona en obres ja la vaig penjar:

La Farmhispania, darrera la boca del túnel (set. 2011)

També la fàbrica Ros Casares, a continuació de l'anterior, ha experimentat transformacions. La imatge representa la vella nau que està dempeus encara, just al costat de la nova. A la dreta del punt de vista de l'espectador s'aixeca el mur per on passa el tren abans d'entrar en el túnel. Aquest treball sempre m'ha agradat molt.

Fàbrica Ros Casares de Montmeló (gener 2009)

divendres, 10 de febrer del 2012

People everywhere

All these scenes have been drawn live, plein air, while the people are just passing through.

Guineueta Park (Barcelona, November, 2011)
"Psst... this man is drawing us..." (May, 2011)

A river cruise: if you record me, I draw you (July, 2009)

Ametlla de Mar, Festa de l'Arrossejat (Rice Day) (August, 2010)


Sidewalk café (July, 2010)

At the outside tables of El Born, Barcelona (2006)

Walking by Correu Vell street in the morning, Barcelona (2005)

Talking in the street (drawn homemade) (November, 2011)

Fishers (2004)

Talks in the benches of the square (May, 2011)

Mothers meeting in the square (May, 2011)

Bathers on the beach (August, 2010)

Street market  in St. Antoni de Vilamajor (November, 2011)

dissabte, 4 de febrer del 2012

Inspiraciones al desnudo (y 2): la luz ambiental
Undressed inspirations (2): ambient light

Estos son los dos desnudos restantes del mes de enero. En la explicación se aclara qué pasa finalmente (o sea, de momento) con la idea en la cabeza del monocromo.

Peter, enero 2012

Elena (detalle), enero 2012

Elena, enero 2012
La tercera semana de enero llegué a la sala y había un modelo masculino. Peter era un joven que se sostenía semi-sentado o semi-de pie entre cojines, manteniendo una bella torsión entre el tórax y el abdomen. Al parecer no era el mismo modelo que había empezado la semana pues el otro había quedado indispuesto y éste lo sustituyó en la misma pose. Algunos óleos se habían abandonado, y otros mostraban extrañas metamorfosis entre el cuadro inicial y el actual.

Pensé que con un hombre sería más fácil lanzarse al bicromo. Pero no fue así. "Va, venga, hoy sólo carmín y cobalto"... acabó saliendo el ocre, y el tierra siena tostada y quizás alguno más... Sin embargo sí me lancé a otra cosa: una vez dibujada la figura con el lápiz blando mojé todo el conjunto y atendí a la luz de las masas. La iluminación del St. Lluc es deficiente. Hay acuerdo en esto aunque por algún motivo (digamos oscuro ya que es cuestión de luz) las cosas no cambian. En esa pose, la cabeza no quedaba iluminada; la luz estaba en la barriga. Manché todo con más decisión que de costumbre y obtuve desde el primer momento una imagen "ambientada". Luego habrá que mojar por partes y avanzar progresivamente, pero ese procedimiento inicial, que debería haber adoptado desde el primer día, daba solidez al conjunto. Más vale tarde...

En la imagen manipulada con el programa Gimp he desaturado el color, quitado brillo y aumentado contraste para apreciar el tema de la luz ambiental.

Imagen manipulada con Gimp
A la semana siguiente teníamos a Elena, una modelo joven pero veterana. No me había dejado de preocupar el monocromo pero ahora tenía como prioridad la luz ambiental.

No sé cómo explicar lo del monocromo: lo tengo todo el rato en la cabeza pero pinto con más colores. Quizás quiero decir que sólo me preocupan los valores tonales, sólo cuenta que sea claro o oscuro, y en el fondo da igual el color (o no importa tanto). Por ejemplo, el carmín que tengo es muy oscuro. Mirad la imagen desaturada qué valor tonal tiene ese carmín en los tobillos, la mejilla... Eso es lo que tengo en la cabeza cuando tomo una pizca de carmín con el pincel... 
Imagen desaturada con Gimp